Пятница, 21 июня 2024 года

Икона Божией Матери «Воспитание» благословляет детей и поможет справится с тревогами родителям

Икона Божией Матери «Воспитание» — уникальный древний византийский образ Божией Матери, почитаемый в Русской православной церкви чудотворным. Список с иконы (также почитаемый чудотворным) хранится в соборной церкви Казанской иконы Божией Матери на Красной площади в Москве.  На иконе, име­ну­е­мой «Вос­пи­та­ние», Бо­жия Ма­терь изо­бра­жа­ет­ся с Пред­веч­ным Мла­ден­цем, си­дя­щим на Ее ле­вой ру­ке. Пра­вая ру­ка Хри­ста про­стер­та вверх к ли­ку Пре­чи­стой Де­вы. До 1917 го­да свя­той об­раз по­ме­щал­ся в Ка­зан­ском со­бо­ре на Крас­ной пло­ща­ди, но по­сле его раз­ру­ше­ния был уте­рян, сей­час там на­хо­дит­ся спи­сок с чу­до­твор­ной ико­ны, про­сла­вив­ший­ся по всей Рос­сии сво­и­ми чу­до­тво­ре­ни­я­ми.

Подробнее о других чудотворных иконах можно почитать тут: Пресвятая Богородица: дни почитания в православии, иконы, традиции прздников, молитвы (rsute.ru)

История иконы Божией Матери «Воспитание» и дата празднования

Согласно сохранившимся историческим сведениям, главным местом зарождения иконы принято считать крупнейшее государство – Византию. Оттуда, уже позднее, она была доставлена прямиком в Россию, заняв своё место в Казанском соборе. Позднее, после осуществления ряда губительных и неправомерных действий во время революции 1917 года, здание собора было сильно разрушено. А вместе с этим, подлинный образ иконы Божией Матери был полностью утерян.  Впоследствии, его так и не удалось найти.

На иконе, именуемой «Воспитание», Божия Матерь изображается с Предвечным Младенцем, сидящим на её левой руке. Правая рука Христа простерта вверх к лику Пречистой Девы.

Икона Божией Матери «Воспитание», при помощи своих уникальных чудотворных свойств, помогает людям правильно воспитать своё молодое дарование.

Согласно церковным верованиям, она наделяет каждое юное создание такими моральными и высоконравственными качествами, как способность к пониманию, любовь, сопереживание и сочувствие. В дальнейшем, их отражение будет непосредственно проявляться в совершении добрых и значимых для общества поступков.

В день празднования, 18 марта, священнослужители приглашают верующих на службу, во время которой каждый сможет помолиться Богородице и попросить у нее поддержки. 18 марта в церкви и храмы лучше всего отправляться вместе с детьми, чтобы те также помолились Высшим Силам. В день почитания лика Богоматери продолжается Великий пост, поэтому 18 числа верующие придерживаются ограничений, предписанных церковью. В этот день не стоит посвящать время увеселительным мероприятиям и бытовым делам, если они отвлекают от молитв, очищающих души и помыслы.

Чудеса святого образа

Из-за того, что сведения об этой иконе очень малочисленны, трудно привести много примеров чудес. Однако в строящемся храме в Некрасовке в одном деле помогла икона Божией Матери «Воспитание». Молитва перед ней была столь усердной и искренней, что проблема была решена очень быстро. Суть ее заключалась в том, что необходимо было выделить земельный участок для нового храма. Вера и молитва к Богородице сделали свое дело, участок был получен без каких бы то ни было проблем.

Родители, которые молились  иконе за своих чад, получали помощь от нее. Их дети раскаивались в том, что уже успели натворить, а также становились более спокойным и возвращались на путь истинный духовный и мирской. Те же чада, за которых совершались молитвы с самого рождения, проходили свой жизненный путь более достойно.

О чем просят икону Божией Матери «Воспитание»

Иконка Богородицы «Воспитание» дома поможет сохранить мир и лад в семье. Молитвы принесут благоприятную атмосферу во взаимоотношения между близкими

  • Молятся о воспитании детей в любви, вере и благочестии.
  • Молятся за них, если они встали на не верный путь.
  • Молятся, чтобы спасти ребенка от различных зависимостей.
  • Молятся о том, чтобы в их сердцах и душе царил мир, покой, любовь к богу и окружающему миру.

Как и какие молитвы читают перед иконой

Помолиться Божией Матери можно и дома, если нет возможности отправиться в церковь на специальную службу. В этот день Небеса открыты для просьб, и Высшие Силы внемлют каждому произнесенному слову. Считается, что икона «Воспитание» имеет важное значение для развития здорового и счастливого потомства. Согласно церковным верованиям, она наделяет каждое юное создание такими моральными и высоконравственными качествами, как способность к пониманию, любви, сопереживанию и сочувствию

В дальнейшем, их отражение будет непосредственно проявляться в совершении добрых и значимых для общества поступков. Помимо этого, в жизни многих семей, порой, случаются такие грустные обстоятельства, последствия которых могут причинять серьезные душевные травмы родителям и остальным родственникам.  Их проявления могут затрагивать проблемы со здоровьем, или совершение каких-либо противозаконных деяний, под влиянием которых оказались чьи-либо дети. Но даже несмотря на все вышесказанное, люди по-прежнему могут обратиться к Богородице за помощью, рассчитывая на её дальнейшую поддержку. Ведь икона Богородицы «Воспитание» помогает сохранить здоровье и обеспечить безопасность подрастающим деткам, направляя их только по правильному жизненному пути.

Для того, чтобы святая покровительница смогла полностью услышать все произнесенные людьми молитвы, к ней необходимо обращаться, выучив перед этим слова акафиста этой иконе.

Во время их употребления, людям предстоит петь, находясь при этом в положении стоя.

Следует помнить, что во время исполнения акафиста иконе Божией Матери «Воспитание», православным верующим требуется обязательно упомянуть ряд восхвалений, которые посвящены Богородице. Текст песни начинается со слова «Радуйся».

АКАФИСТ

Кондак 1

Избранной Воеводе и усердной Воспитательнице рода христианскаго, яко избавльшеся от злых, благодарственная восписуем Ти раби Твои, Богородице, но яко имущая державу непобедимую, от всяких бед наших чад свободи, да зовем Ти:

Радуйся, благая Воспитательнице, воспитанная во святая святых.

Икос 1

Ангела с Небесе послати чадом нашим исходатайствуй, Пресвятая, у Сына Твоего и Бога нашего, якоже и Тебе послан бысть Гавриил Архангел, и сподоби ны взывати Тебе сице:

Радуйся, рождением своим родителей обрадовавшая;

Радуйся, со слезами многими у Бога испрошенная.

Радуйся, молитвы и поста светлое прозябение;

Радуйся, благочестивыя жизни красный плоде.

Радуйся, от младенства святаго послушания исполненная;

Радуйся, благочестием от сосца матерня напоенная.

Радуйся, любве всесветлое жилище;

Радуйся, милостей Господних сокровище.

Радуйся, благая Воспитательнице, воспитанная во святая святых.

Кондак 2

Видящи наше слезное родительское моление, умилосердися, Владычице, о чадех наших, возми их под Свой честный и благосветлый покров, да воззовут в веселии Богу: Аллилуиа.

Икос 2

Разум чадом нашим ниспосли, еже како добре Ти послужити, и наполни сердца их премудростию небесною, подающи едину ю возлюбити, земное же презрети, и не возбрани устом нашим взывати таковая:

Радуйся, детство свое при храме проведшая

Радуйся, во святая святых возшедшая.

Радуйся, Единому Богу посвященная;

Радуйся, молившаяся Ему день и нощь.

Радуйся, чистоту и целомудрие измлада возлюбившая;

Радуйся, смирение свое всеусердно охранявшая.

Радуйся, молитвою к Богу присно пламеневшая;

Радуйся, похвале и радосте родителей святых.

Радуйся, благая Воспитательнице, воспитанная во святая святых.

Кондак 3

Сила Вышняго да осенит чада наша Твоего ради неусыпнаго предстательства за них пред Сыном Твоим, и познавше Твое Матернее милосердие ко всем с верою притекающим к Тебе, воззовут Богу: Аллилуиа.

Икос 3

Имуще от Бога чад наших, не хощем зрети их в геенне огненней пребывающих, но записанных в книзе животней. Сего ради, Пречистая Дево, приклонися ко гласу моления нашего, взывающему Тебе:

Радуйся, Мати Бога и Слова;

Радуйся, святая святых большая.

Радуйся, Воспитательнице Сына Божия;

Радуйся, Кормилице Господа сил.

Радуйся, яко раждаеши Спасителя мира;

Радуйся, яко растиши Избавителя плененным.

Радуйся, яко носиши Наставника заблудшим;

Радуйся, яко Сын Твой — Господь.

Радуйся, благая Воспитательнице, воспитанная во святая святых.

Кондак 4

Бурю видяще соблазнов многоразличных, умножившихся яко песия мухи и скнипы в пределех наших, к Тебе, Благодатная, взываем о чадех своих, да избегнут сих и вопиют Богу: Аллилуиа.

Икос 4

Слышаще глас Твой, глаголющий Сыну Твоему: «Приими всякаго молящагося Тебе и призывающа имя Мое на помощь», простираем руце наша на молитве к Твоему милосердию, да возмеши чад наших под покров Свой и исполниши прошения наша таковая:

Радуйся, от уныния злаго чад наших избавляющая;

Радуйся, от безумнаго веселия их ограждающая.

Радуйся, в несении креста их укрепляющая;

Радуйся, в подвизех благочестия их утверждающая.

Радуйся, под покровом Твоим милостиво их сохраняющая;

Радуйся, здравие душ и телес им подающая.

Радуйся, усердная Наставнице целомудрия;

Радуйся, милостивая Взыскательнице заблудших.

Радуйся, благая Воспитательнице, воспитанная во святая святых.

Кондак 5

Боготечная звезда утренняя, Сын Твой, Пресвятая Дево, да возсияет светом невечерним в сердцах чад наших во еже воззвати им Богу: Аллилуиа.

Икос 5

Видящи наше прилежное моление, не отврати лица Твоего от чад наших, аще и отвратятся Тебе, и услыши глаголы уст наших, вопиющих таковая:

Радуйся, яко научавши чад наших имети разум на доброе;

Радуйся, на пути греха их запинающая.

Радуйся, правошествовати их наставляющая;

Радуйся, от лукавства злых человек их ограждающая.

Радуйся, в злострадании их укрепляющая;

Радуйся, благодарити Бога за все научающая.

Радуйся, благая Ходатаице присно о чадех наших к Сыну Своему;

Радуйся, Споручнице их пред Творцом и Богом.

Радуйся, благая Воспитательнице, воспитанная во святая святых.

Кондак 6

Проповедует весь мир христианский Твое всегдашнее заступление о молящихся Тебе. Сице и ныне услыши многоболезненное сие родительское моление о чадех наших, во еже звати им Богу: Аллилуиа.

Икос 6

Да возсияет луча благодати в душах чад наших, и просвещеннии Тобою, узрят путь, ведущий в живот вечный, и последуют по нем, сохраняеми под Твоим всемогущим покровом. Сего ради услыши ны, зовущих Ти таковая:

Радуйся, родителей на любовь благу к чадом своим подвигающая;

Радуйся, сердца чад, во еже родителей своих чтити, умиляющая.

Радуйся, просящим подающая разум;

Радуйся, верных озаряющая смыслы.

Радуйся, всех скорбящих радосте;

Радуйся, умягчение злых сердец.

Радуйся, отрада и утешение;

Радуйся, прибавление ума.

Радуйся, благая Воспитательнице, воспитанная во святая святых.

Кондак 7

Хотяще чадом нашим вечнаго спасения, со слезами предстоим пред честною Твоею иконою, Владычице, да не презриши моления нашего, зовущаго Сыну Твоему: Аллилуиа.

Икос 7

Новую покажи милость на чадех наших, Владычице, и неизследимыми судбами Сына Твоего привлецы их под Свой благодатный покров, да усердно зовем Ти:

Радуйся, воспитание чад наших, во еже огражденными им быти муки вечныя;

Радуйся, воспитание чад наших во еже наследовати им блаженство непрестающее.

Радуйся, пробуждение совести чад наших на покаяние;

Радуйся, питающая их плодами добротолюбия.

Радуйся, премилосердая Утешительнице всех скорбящих и обремененных;

Радуйся, неусыпающая Наставнице всех заблудших и ослепленных.

Радуйся, Судии праведнаго умоление;

Радуйся, многих согрешений прощение.

Радуйся, благая Воспитательнице, воспитанная во святая святых.

Кондак 8

Странствующе в юдоли сей многоскорбной по морю многомятежному страстей, чада наша где обрящут твердое пристанище, аще не в Тебе, Пречистая. Спутешествуй же им и настави их на путь истинный, да зовут Богу: Аллилуиа.

Икос 8

Всем еси Мати милующая, Пречистая Дево, якоже Христос Спаситель рече Тебе, у Креста Его предстоящей: «Се, сын Твой», — указуя на избраннаго от человек. Сего ради вручаем чада наша в руце Твои и во смирении зовем Ти:

Радуйся, чад наших благосердая Путеводительнице;

Радуйся, терния греховных страстей милосердая Искоренительнице.

Радуйся, отраду в пустыни греха подающая;

радуйся в минуту скорби утешающая.

Радуйся, в землю обетования путеводствующая;

Радуйся, на воде упокоения веселящая.

Радуйся, совершенный разуме наставников и детоводителей;

Радуйся, благословение домов и семейств благочестивых.

Радуйся, благая Воспитательнице, воспитанная во святая святых.

Кондак 9

Всякаго блага исполни сердца и души чад наших, отгоняющи от них духа злосмраднаго безбожия, нечестия и блудодейства, господствующа в мире сем. Сохрани рабов Твоих в чистоте и целомудрии, да взывают во умилении Богу: Аллилуиа.

Икос 9

Ветий суемудренных, лжущих на Твое всемощное заступление, отжени, Мати Божия, от чад наших, да не поползнутся умом в душетленные учения и не обратятся сердцем в похоти безместныя, но призри на ны, верно вопиющия:

Радуйся, добрым нравом чад наших научающая;

Радуйся, от злых навыков их избавляющая.

Радуйся, мудрых наставников Твоим рабом посылающая;

Радуйся, от худых сообществ их отвращающая.

Радуйся, благому учению внимати призывающая;

Радуйся, суетныя басни презирати помогающая.

Радуйся, Божие ко грешным благоволение;

Радуйся, кающихся пред Господем крепкое заступление.

Радуйся, благая Воспитательнице, воспитанная во святая святых.

Кондак 10

Спасти хотя мир, Христос Бог призва не праведники, но грешники на покаяние. Сего ради молися Сыну Твоему о чадех наших, аще и уйдут на страну далече, обаче взысканные Твоим Матерним заступлением, возвратятся в сокрушении сердца к Отцу Небесному и воззовут Ему: Аллилуиа.

Икос 10

Стеною несокрушимою стани, Небесная Царице, чадом нашим, да Твоим предстательством избегнут змиева приношения, краснаго в снедь, последи же смертоноснаго, и возмогут чистым сердцем пети Тебе таковая:

Радуйся, избавляющая чад наших от ядовитаго зелья;

Радуйся, спасающая их от душепагубнаго пития.

Радуйся, от блудодейства их сохраняющая;

Радуйся, целомудрию их научающая.

Радуйся, потребление всякаго обольщения;

Радуйся, избавление всякаго смущения.

Радуйся, трезвения Поборнице;

Радуйся, мудрости Ходатаице.

Радуйся, благая Воспитательнице, воспитанная во святая святых.

Кондак 11

Пети Твое необоримое заступление выну сподоби чад наших, да обряшут Тебе крепкую Помощницу, и Твоею благодатию отверзут уста свои воспевати Богу: Аллилуиа.

Икос 11

Светоприемною свещею житие чад наших соделай, да присно горят любовию к Тебе и Сыну Твоему, и не презри ны, зовущих Ти:

Радуйся, дым соблазнов разгоняющая;

Радуйся, мглу страстей просвещающая.

Радуйся, зрение хранити научающая;

Радуйся, блюсти чувствования вразумляющая.

Радуйся, щедрот неизреченных Мати;

Радуйся, побуждающая чад наших в благоговении Тебе предстояти.

Радуйся, утешение им в скорби живоносное;

Радуйся, от набега лукавых прибежище непреложное.

Радуйся, благая Воспитательнице, воспитанная во святая святых.

Кондак 12

Благодатию неизреченною Духа Святаго напитай сердца чад наших, еже возлюбити токмо Сына Твоего и Бога, и Тебе, Преблагую Заступницу, да подвигшеся Тобою, зовут Царю всяческих: Аллилуиа.

Икос 12

Поюще Твое милосердие, имже милуеши и питаеши чад наших, молимся: не престай просити о них Сына Твоего, яко вся Тебе возможна суть, и услыши мольбы наша таковая:

Радуйся, от купели святаго крещения чад наших Восприемнице;

Радуйся, к свету истины их Путеводительнице.

Радуйся, росу благодати Твоея им подающая;

Радуйся, млеком истины их питающая.

Радуйся, яко твориши чад наших земные Ангелы;

Радуйся, яко претворяеши их в небесные человеки.

Радуйся, наследники Царствия Небеснаго их показующая;

Радуйся в обителех небесных их водворяющая.

Радуйся, благая Воспитательнице, воспитанная во святая святых.

Кондак 13

О Всепетая Мати Иисуса Сладчайшаго! Приими малое сие моление о чадех наших в воню благоухания духовнаго и возми их под Твой милосердный покров. Еще же даруй им мыслити, глаголати и творити точию Тебе и Сыну Твоему угодная и пошли им в жизни сей привременней вся полезная ко спасению душ их, да воспевают Богу: Аллилуиа.

Этот кондак читается трижды, за­тем икос 1-й «Ангела с Небесе…» и кондак 1-й «Избранной Воеводе…».

Всегда стоит помнить, что забота о детях – это жизненно важная обязанность, которую предстоит осуществлять тем, кто уже давным-давно является. Однако, в процессе социализации, на жизненном пути подрастающего дарования может случиться то, что порой бывает неподвластно контролю и вниманию со стороны родителей.  И только тогда, единственным спасением оказывается молитва перед иконой воспитания, которую необходимо произносить с подлинной верой в истинное благополучие.

Её слова звучат следующим образом:

О, Пресвятая Владычице Дево Богородице, спаси и сохрани под кровом Твоим моих чад (имена), всех отроков, отроковиц и младенцев, крещеных и безымянных, и во чреве Матери носимых. Укрой их ризою Твоего Материнства, соблюди их в страхе Божием и послушании родителям, умоли Господа моего и Сына Твоего, да дарует им полезное ко спасению их. Вручаю их Материнскому смотрению Твоему, яко Ты еси Божественный покров рабам Твоим.


Выбор редакции


Еда