Понедельник, 29 ноября 2021 года

Праздник Озерянской иконы Богоматери 12 ноября: что можно и чего нельзя делать в это время, какие есть приметы и молитвы

12 ноября христиане отмечают день памяти Озерянской иконы Богоматери. Люди издавна собирали приметы, поверья и запреты о том, что нельзя делать в это время и что можно. Озерянской иконе Богоматери существуют молитвы.

История Озерянской иконы Богоматери, и какие чудеса она творит

Эта икона является покровительницей Харькова, а также охотников и рыбаков. Перед ней молятся при сильных болезнях и различных травмах.

По легенде, икону Озерянской Богоматери нашел один крестьянин еще в конце 16 века. Когда селянин косил траву, заметил в ней икону, которая была расколота на две части. После этого он отнес ее к себе в дом и поставил на иконостас. На следующее утро иконы дома не оказалось, но он обнаружил ее в целости и сохранности на том же месте, где и нашел ранее.

Множество жителей Харькова и близлежащих поселков съезжались, чтобы помолится и посмотреть на икону Озерянской Богоматери. Она находилась в Куряжском монастыре.

Именно эта икона вылечила от слепоты Григория Квитку-Основьяненко. Его мать молилась перед образом Богоматери, а после умыла сына в Онуфриевском источнике. Поле этого Григорий впервые смог увидеть окружающий мир.

В 1871 году икона смогла остановить эпидемию холеры. Ее носили по улицам и домам. Этой иконе молились все, и даже те, кто имел другую веру.

Но в 30 годах 20 столетия икона пропала. Нет точных сведений, почему и где она сейчас. Остались две ее копии — одна в Благовещенском Соборе, а вторая — в Озерянском.

Что можно делать в день Озерянской иконы Богоматери


  • Можно сделать кормушки для синичек. Если она залетит во двор, в семье будет счастье.
  • Если покормить птиц, тогда будут успешными все начинания.
  • Можно и нужно помолиться Святой Богородице Озерянской.

Что нельзя делать в этот день

  • Не стоит плохо отзываться о людях.
  • Не нужно вспоминать о прошлом или грустить.
  • Не стоит ссориться или идти на конфликты.

Приметы на этот день

  • Если заяц перебежит дорогу – постигнет неудача в делах.
  • Очень много синичек летают возле дома – скоро наступят морозы.
  • Если синица пищит – скоро зима.

Молитвы Озерянской иконе Богоматери

От суеты житейския возникше и ума своего помыслы воедино собравше, ко Твоей, Богородице, иконе очи душ и телес наших воздвизаем, и Тебе взываем сице: не остави, Пречистая, нас немощных во гресех наших растлетися, не попусти злому демону души наши от Сына Твоего в дебри страстей отгнати, но помози нам Того заповеди присно памятовати, да ниже блудным возбешением себе предаем, ниже друг друга злобою угрызаем, но якоже днесь, святыни Твоей предстояще, о исправлении жития нашего ревностию распаляемся, тако и от храма Твоего в домы своя отшедше, сие доброе намерение сохранити потщимся.

По сих же и телесныя наша нужды утоли, и горести Твоею молитвою исцели, Всепетая. Вемы, яко подобаше нам паче вся сия благодушне претерпевати и точию о терпении в скорбех Господа просити; но понеже изнемогают в печалех душы наша и помыслы уныния нашу колеблют веру, сего ради в сокрушении сердец к Тебе сице взываем. Якоже безчисленныя болящия страдальцы исцелила еси и скорбящия утешила еси, тако и нас пред чудотворною Твоею иконою припадающих и в скорби Тебе молящихся, услыши, и всех прошения во благое исполни, болящим здравие, скорбящим утешение подающи, во вражде сущим мир от Бога низпосылающи, сомнящимся же веры утверждение.

Услыши грешныя рабы Твоя, Пречистая, воздвигни нас на благодарственное Тебе славословие, да умножится вера людей Твоих, да прославится в них Твое заступление, да тако Царствие Сына Твоего посреде нас утвердится; Емуже подобает всякая слава, честь и поклонение, со Безначальным Его Отцем и Пресвятым, и Благим, и Животворящим Духом, ныне, и присно, и во веки веков. Аминь.

Твоего предстательства уверение и милосердия Твоего явление икона Озерянская нам, Владычице, показася; пред неюже души наша в молитве изливаем и верою Тебе вопием: воззри, Милосердая, на люди Твоя, вся скорби наша и печали утоли, утешение благое в сердца наша низпосли и спасение вечное душам нашим, Пречистая, испроси.

Не отрини, о Милосердая Мати, слез и воздыханий наших, но прошения наша милостивно приимши, пред иконою Твоею молящихся людей веру укрепи, умилением сердца их исполни и крест земнаго жития носити им помози; елика бо хощеши, можеши.

Величаем Тя, Пресвятая Дево, Богоизбранная Отроковице, и чтим образ Твой святый, имже точиши исцеления всем, с верою притекающим.

Канон, глас 3-й

Ирмос: Песнь новую поим, людие, от Девы Рождшемуся во спасение наше едино Сотворшему с Небесными земная, яко прославися.

Богородице Пречистая, молитву смиренных сердец наших приими, паче же Сама научи нас, о нихже подобает просити и имиже словесы пети Тя, Пренепорочную.

Людие Божии сытости похвале Твоей не имут, Богородице, но умиленным славословием чудес Твоих присно питающеся, велие утешение тем приемлют.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Ангели Твою чистоту воспевают, Владычице; нам же, человеком, помози Твое заступление присно поминати и чудеса от святыя иконы Твоея поведати.

Слава: Житие трудолюбивое провождая, на делание изыде препростый муж, внезапу же изображение Божия Матере зрит, косою его разсеченное, и сие со благоговением в дом свой приносит.

И ныне: Еще спящу человеку тому святая икона Владычицы разсеченная чудесно срастеся и паки на место явления своего пренесеся, еже видевше, людие Божию Матерь прославиша. С ними и наши, о Владычице, молитвы приими милостивно.

Ирмос: Лук сокрушил еси вражии и щиты стерл еси крепостию, Владыко Христе, утверждение наше, Свят еси, Господи.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Несомненныя веры исполнен, иерей Феодор всеблагоговейно икону Владычицы в новосозданнем поставляет храме, и множества людей тамо притекати абие навыкоша; днесь же святыня сия пред очесы нашими зрится и умиления сердца наша исполняет.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Не остави нас, Богородице, нечистыми страстьми влаятися, не остави в беззакониих наших погибнути, но молящихся Тебе житие свое исправити научи и Твое милосердие воспети достойно.

Слава: Оному иерею Феодору Богородица наставница бысть; Ея бо ради чудотворнаго образа обитель иноков устрои и сам во Ангельстем образе житие свое скончавает. Потщимся убо, о братие, тояже иконы поклонницы, себе самех в волю Божию присно предавати.

И ныне: Человеков молитвы и Ангелов славословие, Владычице, приемлющи, и моего убогаго не отврати моления, скорбь души моея утоляющи, паче же терпение в скорбех присно мне подающи.


Выбор редакции


Еда